view');
Ambulante begeleiding Hoorn

Danielle is ambulant begeleider in West-Friesland. Bezoek haar pagina en lees meer over haar werkervaring en werkgebied (o.a. Koggenland, Medemblik en Enkhuizen).

Ambulante begeleiding Hoorn

Pieter is 45 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. Plotseling kreeg hij een ernstig fietsongeluk waarbij hij een grote klap tegen zijn hoofd kreeg. Pieter is al vijf jaar bezig met herstellen. Je ziet niets aan hem maar deze klap heeft zijn leven en die van zijn gezin enorm veranderd; hij heeft hersenletsel overgehouden aan dit ongeluk.

Voor het ongeluk had Pieter een drukke baan en ging hij vaak met zijn kinderen op pad. Nu is hij snel moe, kan moeilijk tegen harde geluiden en is sneller boos. Daarnaast lukt het hem niet om dingen te onthouden. Zijn kinderen zeggen: ‘Het lijkt wel of we een andere vader hebben gekregen.’

Ken je zelf iemand in je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)? Kun je je voorstellen hoe het leven zo plotseling kan veranderen door een ongeluk, een hersenbloeding of hersentumor? Of herken je jezelf in dit verhaal?

Werken, vrienden bezoeken, je administratie bijhouden, het aanbrengen van een dagstructuur, dagjes uit. We staan er vaak niet bij stil dat dit de ‘gewone dingen’ zijn die bij het leven horen en hoe belangrijk ze voor je zijn. Totdat je totaal onverwachts en onvoorbereid te maken krijgt met NAH. De gevolgen verschillen per persoon en kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn: lichamelijk, emotioneel, sociaal, gedragsverandering, moeilijk leren en onthouden, vermoeidheid.

Vanuit mijn werkervaring weet ik dat bij cliënten met NAH er tijd en geduld nodig is. Het is een vorm van rouw. Rouwen om het verlies van bijvoorbeeld relaties, werk, onafhankelijkheid, vertrouwen in je lijf, toekomstperspectief. Met dit verlies kan men telkens weer geconfronteerd worden in nieuwe situaties. Daarnaast heb je hersenletsel niet alleen. Ook je partner en kinderen worden getroffen. In het onderwijs kunnen kinderen leer- en gedragsproblemen laten zien. Heb je dit zelf gemerkt? Het wordt nog te vaak ongezien en onbegrepen.

Als zelfstandig ambulant begeleider kijk ik niet alleen naar de mogelijkheden en welke stappen we samen kunnen maken om je zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Maar ik bekijk ook welke stappen we kunnen zetten naar een nieuw perspectief richting een zinvolle en plezierige invulling van jouw leven en dat van je naaste omgeving!

Heb je vragen, dan sta ik graag voor je klaar!